• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Диабет и бременност – причини, въздействие и лечение

диабет и бременност

Диабет и бременност – по време на бременност можете да развиете високи нива на кръвна захар (т. нар. гестационен диабет), дори ако никога досега не сте имали признаци или повод за подобно притеснение. Точната причина за гестационен диабет все още не е известна. Една от причините може да бъде, че хормоните, отделяни от плацентата, които помагат на бебето да расте, пречат на инсулина да работи правилно в тялото на майката. Това се нарича „инсулинова резистентност“. Гестационният диабет се развива, когато тялото на майката не може да произвежда достатъчно инсулин за допълнителните нужди по време на бременност. Инсулинът е необходим, за да накара захарта да се придвижи от кръвта в клетките, където захарта се превръща в енергия. Ако няма достатъчно инсулин, нивата на захар в кръвта стават твърде високи (т. нар. хипергликемия).

Въздействие върху бебето

Гестационният диабет обикновено се появява през втората половина на бременността, докато бебето активно расте. Поради късното проявление, гестационният диабет обикновено не води до аномалии в развитието, каквито биха могли да възникнат, ако майката е имала диабет преди бременността.

Гестационният диабет трябва да се лекува, за да се избегнат негативните последици за Вашето бебе!

При гестационния диабет високите нива на кръвна захар се предават от кръвта на майката в кръвта на бебето. Тялото на бебето реагира, като произвежда повече инсулин, който доставя повече захар и по този начин – повече енергия на бебето, отколкото е необходимо за неговия растеж и развитие. Излишъкът от енергия се съхранява като мазнини, което може да доведе до състоянието, наречено „макросомия“ (дебело бебе). Един от рисковете за здравето при дебелите бебета е, че раменете му може да се увредят по време на раждането. Друг проблем може да бъдат много ниските нива на кръвната захар при раждането, което е възможно да доведе до затруднения с дишането. Раждането с високи нива на инсулин е рисков фактор за затлъстяване в детска възраст и за диабет тип 2 в зряла възраст.

Лечение на гестационния диабет

Важно е да спазвате препоръките на Вашия лекар и да започнете според неговия съвет предписаното лечение възможно най-скоро, за да избегнете увреждане – на Вас или на Вашето бебе. Целта е да се поддържат нивата на кръвна захар в здравословни граници като на бременни жени без гестационен диабет.Индивидуалният хранителен план и редовните физически упражнения са винаги част от терапията. Изследванията на кръвната захар и инсулиновите инжекции също могат да са необходими. Успешният контрол на гестационния диабет помага да се намали рискът от раждане с цезарово сечение, което може да се окаже необходимо, ако бебето е много едро.

Важно е да проверявате кръвната си захар по време на гестационния диабет

За да предотвратите негативните последици от гестационния диабет, трябва да поддържате нивата на кръвна захар в здравословни граници. Проследяването на кръвната захар се извършва с помощта на „глюкомер” или „монитор за кръвна захар“. Просто вземете капка кръв от пръста с ланцет и приборът ще Ви покаже колко е захарта в кръвта Ви към момента. Попитайте лекаря си какъв е Вашият индивидуален целеви диапазон на кръвната захар.

 

Въздействие върху Вас като майка

Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането. Но ако сте имали веднъж диабет, шансът да се появи отново при бъдещи бременности е две на три. Понякога диагнозата гестационен диабет разкрива съществуващ диабет тип 1 или тип 2. Трудно е обаче да се разбере дали диабетът е започнал преди или по време на бременността. Ако диабетът е съществувал преди бременността, той няма да отмине и лечението ще трябва да продължи след раждането на бебето. Жените, които са имали гестационен диабет, са изложени на риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота. Вероятно има връзка между предразположението към гестационен диабет и диабет тип 2. Характерна особеност, която е обща и за двата вида, е инсулиновата резистентност.

Ако сте изградили режим на здравословно хранене и физическа активност, за да лекувате гестационния диабет по време на бременност, защо да не продължите и след това? С добро управление на диабета и здравословен начин на живот най-вероятно ще имате нормална бременност и ще родите здраво бебе. Нещо повече, ще дадете на детето си добър старт за здравословен живот и ще увеличите собствените си шансове за добро здраве в продължение на много години напред.

За допълнителна информация и конкретни съвети относно диабета при децата, моля, свържете се с Вашия лекар.

Моля, посетете нашия уебсайт: www.diabetes.ascensia.bg

Здравейте, как можем да Ви помогнем?