• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Синдром на сухото око

Д-р Вероника Бачева е офталмолог в МБАЛ „Света София“. Завършва Медицински университет – София през 2016 г., специализира очни болести. Основните и интереси са свързани с профилактика, диагностика и лечение очни болести. Участва в редица конгреси и семинари свързани с Макулна дегенерация и Синдром на сухото око. Член е на Българско дружество по офталмология.

Какво представлява сухо око? Каква е статистиката?
Синдромът на сухото око е хронично и прогресиращо състояние, което се характеризира с нарушение на количеството или качеството на произвежданите сълзи.  Функцията на сълзите е да овлажняват очите, да ги защитават от инфекции или наранявания. Слъзният филм се състои от 3 слоя – воден, мукозен и липиден. Водният слой допринася за над 90% от количеството на сълзите, произвежда се от слъзните жлези, има защитна и изхранваща функция. Мукозният слой се произвежда от конюнктивата, той подпомага разстилането на водния слой върху роговицата. Липидният слой се произвежда от Мейбомиевите жлези. Това е най-външният слой от слъзния филм, предотвратява изпаряването на сълзите и изливането им, допринася за стабилизирането на филма. При липидния слой е най-честата причина за сухо око – поради дисфункция на Мейбомиевите жлези – в над 86% от случаите на сухо око.
Според различни проучвания в САЩ и Европа, от синдром на сухото око страдат между 5 и 15% от населението. Предполага се, че броят е много повече, защото в началните стадии, сухото око може да не предизвика симптоми.

Как да разберем, че имаме проблем и какви са симптомите? Кога трябва да отидем на преглед при офталмолог?
Най-честите симптоми на сухо око са парене в очите, усещане за чуждо тяло, замъгляване на зрението, отделяне на секрет, светлочувствителност. Възможен симптом също би могъл да бъде самото слъзотечение, което обаче е рефлекторно спрямо сухотата  и съответно не предпазва качествено окото.
Колкото по-бързо потърсите офталмолог, толкова по-скоро ще бъде решен проблемът. Желателно е профилактично всеки пациент да посещава очен лекар веднъж годишно за профилактичен преглед, защото както сухото око, така и други състояния имат безсимптомни стадии и проблемът може да бъде решен преди да е предизвикал симптоми.

Кои пациенти са засегнати от синдрома на сухото око?
Най-често засегнатите пациенти са на възраст над 50 години, като честотата продължава да нараства с напредване на възрастта. В последните години се наблюдава на увеличаване на случаите сред млади пациенти, като причината за това несъмнено се крие в ежедневното натоварване на очите с екрани на компютри, телефони, телевизори и др.

Има ли така наречените професионални заболявания на очите във века на информационните технологии?
Определено в последните години се наблюдава наплив от пациенти със симптоми свързани със синдрома на сухото око, като причината за това много често е обща – твърде голямото време прекарано пред екран. Обикновено човек мига около 15 пъти в минута, като всяко мигане е важно за овлажняване на окото с достатъчно количество качествена сълза. При вторачване в екран, миганията могат да бъдат до два пъти по-малко, което води до намалена продукция на сълзи, сухо око, умора в очите и главоболие. Определено работата с компютри директно влияе върху състоянието на очите, но с правилно редуване на работа и почивка и употреба на изкуствени сълзи, сухото око може да бъде овладяно напълно.

Къде е мястото на профилактиката? Кога трябва да използваме изкуствени сълзи? Има ли сезонност?
Профилактиката в офталмологията е препоръчително да се извършва ежегодно. Много често могат да бъдат открити признаци за сухо око преди симптомите да са се появили и съответно да бъдат взети мерки предварително. Заедно с това офталмологът може да направи профилактичен преглед за цялостното състояние на очите и за зрението.

Желателно е да се използват изкуствени сълзи като Кристъл Вижън Комфорт от хора, които работят редовно с екрани, както и от хора, които имат симптоми на сухо око. Сухият въздух също може да е причина за поява на сухо око, като симптоми много често се появяват при ветровито време. Няма строга закономерност между сезоните и сухото око, по-често причините се крият в сухотата на въздуха.

Какво показва вашата практика? Какви методи за лечение прилагате при различните възрастови групи?

В моята практика при синдром на сухото око независимо от възрастовите прилагам успешно изкустена сълза,  като профилактика и превенция.

В заключение какво бихте препоръчали като специалист на нашите читатели?

В заключение мога да препоръчам един път годишно профилактика на зрението независимо от възрастта на пациента, която да е част от грижата за неговото здраве. На пациенти след 40-45+ независимо дали са мъже или жени препоръчвам при ефект на сухо око да използват овлажняващи капки за очи, без консервант и фосфат.  Като при пациенти, които активно работят с компютър препоръчвам да използват изкуствена сълза, като част от тяхното ежедневие.

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?