• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Разширените вени през летния сезон. Справяне с травматичните болки и отоци

Д-р Айлин Фърънджъ, специалист ангиолог в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост

Д-р Айлин Фърънджъ е специалист ангиолог. Завършва медицина в Медицински университет – София през 2016 г., след което става част от екипа на Клиника по съдова хирургия и ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. От 2017 г. до 2022 г. специализира ангиология в Клиника по ангиология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Oт януари 2023 г. е специалист по ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Провеждала е международни професионални стажове по IFMSA в Ливан, Русия, Бразилия, както и курс на IUA в Чехия. Владее английски, турски и немски език.

Д-р Фърънджъ ежегодно участва в български и международни конгреси и форуми в областта на ангиологията, флебологията, лимфологията, съдовата хирургия, невросонология и ултразвук в медицината. Автор и съавтор на научни трудове и публикации в български и международни списания.

Въведение  

Хронична венозна болест (ХВБ) е сборно понятие от венозни аномалии, свързани с първична слабост на съединителната тъкан заедно с рискови фактори, които водят до морфологични и функционални нарушения във венозната система на човека. Тя се отличава с много висока заболеваемост, хроничнопрогресиращ ход, чести рецидиви и висок процент на инвалидизация.

Разширените вени са част от ХВБ. С хронична венозна недостатъчност се обозначава напреднал стадий на венозната болест, предизвикващ отоци, тежест, кожни промени, пигментация, незарастващи рани на подбедриците, сериозно влошаване на качеството на живот, както и висок риск от усложнения с тромб и венозни язви по краката.

Какви са най-честите симптоми?

За разлика от кожните бръчки, разширените вени не са само естетичен проблем. Напуканите капиляри и паяжиновидните вени са първият етап на венозната недостатъчност и те показват, че пациентът има предразположеност към това заболяване. Симптомите, които се дължат на хронична венозна недостатъчност най-често са тежки и подути крака, парене, сухота, сърбеж, мускулни крампи и промяна в цвета на кожата на подбедриците. Симптомите се засилват от топлината и с напредването на работния ден, и се облекчават от почивка, повдигане на краката над нивото на сърцето, както и хладки душове.

Кои са най-засегнатите групи пациенти?

 Рисковите фактори, като възраст, пол, фамилна анамнеза, бременност, наднормено тегло, употреба на контрацептиви, професии, които изискват принудително изправено или седнало положение или работа с големи физически натоварвания, работа в гореща и влажна среда, играят съществена роля за отключване и развитието на заболяването.

Във високо рисковата група попадат бременни жени, хора с офис тип на работа, учители, зъболекари, фармацевти, фризьори, ИТ специалисти, хора със заседнал начин на живот. Разширените вени обикновено се смятат за проблем, който засяга само жените, но мъжкият пол също страда от разширени вени. Честотата при двата пола се увеличава с възрастта и до 60-годишна възраст половината от нас ще получат някаква проява на венозната недостатъчност.

Какво трябва да предприемем, ако имаме разширени вени или травматични болки? Кога е необходимо да посетим специалист?

 Много често пациентите посещават съдов специалист поради подуване и тежест в краката, както и паяжиновидна мрежа от малки вени със син, виолетов или червен цвят по повърхността на кожата, които са козметичната част на заболяването. При един подробен преглед може да се диагностицира невидимата част на проблема, а именно – разширени повърхностни вени с изпускащи клапи, движение на венозната кръв в обратна посока (венозен рефлукс), повишено венозно налягане ( венозна хипертония) и забавяне на кръвотока (веностаза).

Неинвазивното изследване Ехо-Доплер, проведено от висококвалифициран съдов специалист и модерна апаратура, позволява поставяне на точната диагноза в края на прегледа, без болка, без рентгеново облъчване, без контраст. Венозната недостатъчност в различните етапи се лекува различно според тежестта и оплакванията. Лечението бива консервативно, миниинвазивно и хирургично. Навременната диагностика, стартиране на адекватно лечение, редукция на рисковите фактори, промяна в начина на живот са ключови за постигане на добри резултати и избягване на късните усложнения на хроничната венозна болест.

В летния сезон какво е необходимо да предприемем като профилактика или ако страдаме от хронична венозна недостатъчност (ХВН) какво ще ни посъветвате?

Кръвоносната система активно участва в процесите на терморегулация на организма. Така през зимата при ниски температури съдовете се свиват. През лятото се случва обратното – от въздействие на високите температури съдовете, основно вените се разширяват, изпълват се с допълнително кръв, с цел охлаждане и предпазване на организма от прегряване. Именно затова при пациенти с хронична венозна недостатъчност симптомите през летните месеци рязко се влошават и пациентите започват да търсят съвети от съдови специалисти – ангиолози и съдови хирурзи.

През горещите месеци особено важна е интензивната хидратация, прием на подходящи венотонични лекарства, както и външно приложение на веноактивни гелове и унгвенти, които подобряват венозната циркулация, имат противооточно и противовъзпалително действие.

 

 

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?