• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Витамин Д през зимата

Д-р Надя Сербезова  е специалист, който притежава над 14 години опит с профил Уши-Нос-Гърло болести. Извършва консултативно-диагностични прегледи и лечение на проблеми в ушите, носа и гърлото. Завършва Медицински университет Пловдив през 2004 г. Своята специалност Оториноларингология придобива през 2012 г. след специализация в Медицински институт на МВР София.

От 2013 г. практикува в Хил Клиник София . От 2020 година е част от екипа на  ДКЦ Аджибадем Сити Клиник Младост.

 Въведение

Витамин Д е мастно разтворим  витамин. Познати са две форми –  витамин Д2 (ергокалциферол) и витамин Д3 (холекалциферол).

Най-големият естествен източник на витамин Д3 е синтезът на холекалциферол в кожата. Toй се получава от холестерола чрез химична реакция, зависеща от излагането на слънчеви лъчи.

Ергокалциферолът – витамин Д2 може да се набавя само от храната.

Храните с най-голямо съдържание на витамин Д са: мазни риби, като сьомга, риба тон, скумрия, рибен хайвер, яйчен жълтък, гъби (печурка, манатарка), овесени ядки, млечни продукти (краве масло, сирене, прясно и кисело мляко).

Витамин Д изпълнява много важни и различни функции в човешкия организъм. Всички знаем, че той е необходим за растежа и здравината на костите, като регулира калциево-фосфорната обмяна. Взема участие в синтезата на инсулина, регулира съдържанието на калций в кърмата и мускулите.

Една изключително важна роля на витамин Д е влиянието му върху нашата имунна система. Направени са множество изследвания и има неоспорими доказателства затова. Установено е, че витамин Д има, както имуностимулиращи, така и имуномодулиращи ефекти върху имунната система. Дефицитът на витамин Д е свързан с развитието и тежестта на заболяванията като: системен лупус, ревматоиден артрит, възпалителните заболявания на червата и множествена склероза.

Защо е важно да си набавяме витамин Д през зимата?

През зимата ние сме изложени на въздействието на различни сезонни вируси, както и по-голяма честота на бактериалните инфекции, сезонния грип и ковид, във връзка с пребиваването предимно на закрито.

Денят през зимата е кратък, с много малко слънчеви часове. Това се отразява върху естественото производство на витамин Д, което е силно намалено. Откритите части на кожата са много малко когато сме навън, основно това са лицето и ръцете, което още повече ограничава естественото образуване на така необходимия ни витамин Д.  Работата в затворени помещения, повечето време прекарано у дома и намалената слънчева светлина, допринасят допълнително за намаляване производството на витамин Д и до риск от развитие на дефицит на витамин Д.

Как витамин Д засилва имунитета през зимата?

Витамин Д е активатор на вродения имунитет и води до подобряване на незабавния отговор към инфекция, като подобрява защитата на тялото срещу микроби.

Витамин Д действа и за регулиране на системата на придобития имунитет. Придобитият имунитет води до имунологична памет след първоначална среща с даден вирус или бактерия. Когато организма ни се срещне отново с тях, той може бързо да ги унищожи чрез засилено производство на неутрализиращи антитела.

 Кога и как да приемаме витамин Д?

 Витамин Д се включва като допълнителен прием при установен дефицит и като профилактика особено през зимните месеци. Дневните дози на витамин Д, от които се нуждаем, се различават според възрастта. При бебета до 1 година са необходими 400 IU дневно. При по-големите деца и възрастни са  нужни 600 IU.

При установени дефицити на витамин Д, както и различни болестни състояния, като остеопороза, рахит и др.,  дозите се различават и са по-високи. Добре е в тези случаи пациентите да се посъветват с лекар специалист.

Витамин Д може да бъде приет под формата на таблетки, капсули или перорални капки. Особено лесен е приема му в течна форма във вид на капки. Една капка съдържа точно определено количество от витамина приблизително 500 IU Витамин Д3. Такъв е Витамин Д3 АБР 500 IU перорални капки разтвор, 10 ml. Хранителна добавка, която съдържа витамин D3 (Холекалциферол). Продуктът е безопасен и е подходящ за продължителна употреба от възрастни и деца.

Д-р Сербезова, какво ще посъветвате пациентите?

Хранете се балансирано и не забравяйте дневните си нужди от витамини и добавки, за да бъдете по-здрави през зимата. Като водещ витамин през сезона на вирусните инфекции, е добре да включете витамин Д3 в дневния прием, както профилактично така и ако вече сте с грип или COVID-19. Прекарвайте време навън, особено когато е слънчево, и избягвайте затворени помещения с много хора. Останете си вкъщи ако не се чувствате добре и се фокусирайте над това да дадете пълноценна почивка на тялото си, за да се възстановите по-бързо.

✨Възползвайте се от промо код IHEALTH5 в онлайн аптека OZONE.bg за всички артикули извън месечни промоции и вземете  Vitamin D3 ABR 500 IU oral drops, solution 10 ml с отстъпка до края на Януари и през Февруари, 2024 г.

 

Здравейте, как можем да Ви помогнем?