• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Здравната система в България и проблемите, свързани с безплатното зъбопротезиране за пациентите

На 20.06.2024 г. в БТА се проведе пресконференция на тема: „Българската здравна система отново лишава пациентите от безплатно зъбопротезиране“, организатор на събитието беше Българска асоциация на зъботехниците (БАЗ).

Регламентирането на изработката на зъбни протези в упълномощени зъботехнически лаборатории и ясното финансиране на безплатната тотална зъбна протеза са от съществено значение за гарантиране на качеството на здравната грижа за пациентите. Законовото уреждане на процеса е от ключово значение, за да се предотвратят евентуални рискове за пациентите и да се осигури прозрачност на цените и услугите.

Пациентите, осигурени към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и здравно осигурителните фондове, трябва да имат доверие, че техните зъбни протези ще бъдат изработени в регистрирана зъботехническа лаборатория, следвайки всички необходими стандарти и практики за качество. Залагането на съответната медицинска документация и ясното определение на цените също играят ключова роля за закрила на пациентите и за предотвратяване на злоупотреби.

Тези мерки и стандарти важат с цел предоставяне на най-добрата възможна грижа за зъболечение на пациентите и гарантиране на техния комфорт и доверие в системата на здравеопазването.

Фактът, че има одобрен бюджет от 3 милиона лева за тотални зъбни протези, е важна информация и показва ангажираността на системата към този проблем. Спазването на закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е критично за осигуряване на прозрачност и ефективно управление на финансите в здравния сектор.

Има внесени становища и предложени законодателни промени от Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ), сподели Стоян Котев председател на БАЗ.  Ето защо е важно, че организация като Българската асоциация на зъботехниците работят за подобряване на процесите и защитата на правата на пациентите. Надяваме се, че усилията за спазване на закона и оптимизиране на програмите за зъбопротезиране ще доведат до подобрения за пациентите в България.

В очакване сме на съответните институции, в спешен порядък, да се реши проблема с безплатните тотални протези, от което страда българския пациент.

 

🎥 Линк към видеото в БТА

Здравейте, как можем да Ви помогнем?