• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Вторична профилактика на миокарден инфаркт и мозъчен инсулт

Д-р Стоян Стефанов, кардиолог в МЦ Света Екатерина

Специалист кардиолог с европейски сертификат за специалност по Кардиология. Д-р Стоян Стефанов завършва медицина в Медицински университет – София и придобива специалност след специализация в Национална кардиологична болница – София и успешно преминат международен изпит пред European Society of Cardiology (ESC). През годините д-р Стефанов провежда множество допълнителни обучения и квалификации в България и Германия. Участвал е и като лектор в редица национални и международни събития. Спечелил е  многобройни награди за постижения по специалността, включително и за научни материали, представени на национални, и международни конкурси. Д-р Стефанов е натрупал клиничен и практически опит във всички сфери на науката кардиология, но като приоритет за своите пациенти поставя превенцията и профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Въведение

 Сърдечно-съдовите инциденти са водеща причина за смъртност в световен мащаб, с над 18 милиона смъртни случаи всяка година. Най-честите причинители са инфаркт на сърцето и инсулт на мозъка, които са отговорни за 4 от 5 фатални инциденти. Още по-притеснителна е статистиката, че над 30% от починалите са на възраст под 70 години. Тези тенденции са доказано свързани с няколко основни поведенчески рискови фактори: нездравословен хранителен режим, липса на достатъчна физическа активност, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Те от своя страна могат да доведат до повишаване на кръвното налягане, холестерола, кръвната захар и телесното тегло. Чрез ефекта на доминото, рисковите фактори постепенно се превръщат в сърдечно-съдови усложнения, водещи до тежки здравословни проблеми и дори потенциално смърт. Най-ефективното оръжие в борбата с тези болести е навременната и адекватна профилактика, включително и медикаментозна.

 Защо е важна профилактиката при сърдечно-съдови инциденти?

 Последиците за цялостното здравословно състояние на пациент, след настъпването на сърдечно-съдов инцидент, са неблагоприятни и почти винаги необратими. Този тип болести водят до трайни увреждания, дългосрочно нарушават качеството на живот на засегнатите хора и в крайна сметка скъсяват и продължителността на живота. Профилактиката е това което може да предпази човек от появата на тези необратими последствия. Когато се вземат навременни и подходящи мерки за запазване на здравето, намаляваме значително рисковете от настъпването на заболяване. Най-добрият начин за успешна профилактика е строго индивидуален. Затова е важно хората да се консултират със специалист кардиолог, за да може заедно да изготвим персонализирана стратегия за максимално и дългосрочно намаляване на сърдечно-съдовия риск.

 Кои пациенти имат нужда от редовна профилактика с ацетилсалицилова киселина?

 Редовната профилактика с ацетилсалицилова киселина доказано намалява риска от получаване на инфаркт или инсулт, но въпреки това не е подходяща за всички. В миналото се е препоръчвала така наречената първична профилактика, но актуалните данни сочат, че най-голяма полза от ежедневен прием на ацетилсалицилова киселина имат определени групи хора. Това са пациентите с вече преживян сърдечен инфаркт или исхемичен мозъчен инсулт, както и в случаите когато има запушвания или стеснявания на кръвоносни съдове. Тогава имаме хронично заболяване, което налага редовно лечение с ацетилсалицилова киселина, като по този начин това предпазва от последващи усложнения и дори смърт. От особено важно значение това се отнася за хората при които има имплантиран стент на кръвоносен съд, или ако са претърпели байпас операция.

 Колко трябва да продължи терапията?

 Обичайно в медицината лечението на едно заболяване продължава докато него го има. В случая на сърдечно-съдовите заболявания, те са хронични и почти без изключения, след появата си те съпътстват всеки заболял от тях през целия му останал житейски път. Това налага лечението и медикаментозния контрол на тези болести също да продължи до живот. Голяма грешка от страна на пациентите е самоволно да спират предписаното им лечение, само защото са почувствали позитивен ефект и подобрение. Това подвежда хората да мислят, че заболяването вече е излекувано и няма нужда от лекарства. Попадналите в този капан в крайна сметка стигат до влошаване на състоянието и завръщане симптомите на болестта с още по-голяма тежест. Затова е ключово да се обясни на всеки един пациент важността от това да се придържат стриктно и дългосрочно към всички лекарски препоръки, включително и към лекарствения прием.

 Има ли странични ефекти при продължителен прием?

 Ацетилсалициловата киселина има ефект да намалява образуването на кръвни съсиреци в организма. Макар това да е търсен ефект и основен механизъм по който медикаментът предпазва от усложнения, именно с него са свързани и нежеланите лекарствени реакции. Нередовният прием на ацетилсалицилова киселина е относително безопасен, но когато се налага ежедневна терапия, това увеличава риска от получаване на кръвоизливи, като най-често те са от стомашно-чревен произход. Това е причината при хронична употреба да се предпочита гастро-протективна форма, която е с устойчиво покритие, позволяващо й да премине през стомаха без да го дразни и да се разтвори едва когато достигне тънкото черво.

 Има ли рискове при рязко спиране на приема на този вид лекарствен продукт?

В случаите когато е предписано ежедневно лечение с ацетилсалицилова киселина, спирането на нейния редовен прием крие рискове за здравето и живота на пациентите. Без значение дали се спира рязко или постепенно, това може да доведе до образуване на тромб и последващи фатални усложнения. Въпреки това има ситуации изискващи временно или трайно спиране на лекарството. Най-често това се налага когато предстоят интервенции или операции, при които се очаква обилно кървене. В тези случаи се съветва това да се прави единствено след консултация със специалист кардиолог, който да прецени какъв е най-добрият начин за временно спиране и последващо възстановяване на лечението с ацетилсалицилова киселина, според индивидуалния случай на всеки пациент. Категорично се забранява самоволното спиране на приема на ацетилсалицилова киселина, без предварително съветване със специалист кардиолог.

 Взаимодейства ли Кардиосалин Протект с други медикаменти и при кои комбинации трябва да внимаваме?

 Както при почти всички медикаменти, така и при Кардиосалин Протект могат да се очакват лекарствени взаимодействия при едновременното му прилагане с други лекарства. Тъй като основният ефект на ацетилсалициловата киселина е да нарушава образуването на тромби в човешкия организъм, съвсем логично при комбинирано лечение с други медикаменти с разреждащо кръвта действие (антиагреганти и антикоагуланти), може да се очаква повишен риск от кървене и получаване на кръвоизливи. Такъв тип комбинации от два или дори три медикаменти разреждащи кръвта е възможен и временно се налага в конкретни ситуации, но изисква стриктно проследяване от специалист кардиолог. Друга група медикаменти при които се изисква повишено внимание, когато се комбинират с ацетилсалицилова киселина, са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Едновременният им прием увеличава риска от образуване на стомашна язва, получаване на инфаркт или опасен кръвоизлив. Консумацията на алкохол, паралелно с редовен прием на ацетилсалицилова киселина, води до повишен риск от стомашен кръвоизлив.

В заключение, каквато и лекарствена комбинация да бъде предписана на пациент, той винаги трябва да се проследява стриктно и редовно при специалист кардиолог, за да се уверим, че ефекта от лечението е оптимален, а рисковете и нежеланите реакции са сведени до минимум.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?