• бул. „Симеоновско шосе“ 45, София, България
  • +359 89 453 1553

Вашият надежден партньор

в България

Лично отношение

Квалифициран персонал

Качество & гъвкавост

Доволни клиенти
+359 89 453 1553

Погрижете се за здравето си, като се ваксинирате срещу пневмококи

Проф. Ива Христова е директор на Националния център по заразни и паразитни болести с над 30-годишен опит в областта на микробиологията, вирусологията, имунологията.

По време на научната си кариера има общо 171 публикации, от които 68 реферирани и 703 цитирания. Има участия в 11 проекта, от които 4 европейски и 7 български. От 2012 г. до юни 2021 г. е зам. директор на НЦЗПБ.

През трудовата си кариера има 9 специализации, от които 5 в САЩ, 2 в Германия, една в Холандия и една в Румъния. Удостоена е с 8 награди от национални и международни научни организации, вкл. награда „Morrison Rogosa” на Американската асоциация по микробиология за принос в медицината.

Проф. д-р Христова е зам. председател на Българската асоциация на микробиолозите, член е на Съюза на учените в България – секция „Микробиология”, Българското медицинско дружество по микробиология, Българско микологично дружество, Българския лекарски съюз, European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID).

Проф. Христова е главен координатор  на експертния съвет по медицинската специалност „Вирусология“ към Министерство на здравеопазването.

Въведение

Пневмококовото заболяване се причинява от Streptococcus pneumoniae – пневмококова бактерия, която има характерно устройство, вирулентна е и може да доведе до тежки последици. Много често пневмококовото заболяване (което се предава по въздушно-капков път) се появява след вече едно прекарано остро вирусно заболяване, като например грип или COVID-19.

Пневмококите са отговорни за развитието на широка група заболявания, сред които пневмококовата пневмония. Заболяването е много сериозно, наблюдава се тежко възпаление, което се изразява с висока температура, силна отпадналост, започва със задух и суха кашлица, след което кашлицата става влажна и се появяват ръждиво-кафяви храчки. Streptococcus pneumoniae може да причини и други тежки заболявания, като гноен отит на средното ухо, гноен синузит, гноен конюнктивит. Пневмококите могат да доведат до развитие на т.нар. инвазивни пневмококови заболявания, които протичат още по-тежко. Това са  бактериемия, сепсис, перикардит, възпаление на ставите (артрит), перитонит и други.

Един от основните причинители на така опасния менингит е именно пневмококът. Тук трябва да подчертаем, че един от пет случая на менингит завършва с фатален край.

Рискови групи

Рисковите групи са възрастните хора над 65 години и децата под 5 години със или без придружаващи заболявания. На второ място са лицата с хронични белодробни заболявания, хронични сърдечни заболявания, хронични бъбречни заболявания, всички пациенти с онкологични заболявания и по-специално тези на цитостатична и имуносупресивна терапия. В рисковата група попадат и хората с вредни навици, като тютюнопушене и алкохолизъм. Те отслабват организма и го правят податлив на тежки инфекции, каквито са инфекциите с пневмококи.

Превенция

Пневмококовите заболявания са предотвратими. Има разработени специфични ваксини, които се използват от години и са доказали своята ефикасност и безопасност. Този тип ваксини вече са в задължителния имунизационен календар на България за новородените и децата в първите години от техния живот. Чрез имунизацията хората могат да намалят риска от проявата на инвазивни форми на пневмококовото заболяване, хоспитализация и смърт.

Програма за безплатно приложение на пневмококовите ваксини за пациентите на и над 65-годишна възраст

От началото на 2024 г. стартира програма за безплатно приложение на пневмококовите ваксини за пациентите на и над 65-годишна възраст. Всички хора, които отговарят на възрастовия критерий, могат да се обадят на своя личен лекар и да го попитат кога и къде да отидат, за да се ваксинират. Програмата е подобна на тази за борба с грипа, която вече прилагаме успешно няколко години. Пневмококовата ваксина се прилага еднократно и няма нужда от бустерна доза. След ваксиниране, човек ще има една много добра защита и ще се предпази от опасните пневмококови заболявания, както и от техните усложнения.

Здравейте, как можем да Ви помогнем?